torstai 22. lokakuuta 2015

7.-8.9.2015 Sukellus arvioinnin maailmaan

Sukellus arvioinnin maailmaan

Arvioinnin lähipäivät olivat todella mielenkiintoiset, sillä arvioinnin kriteerit ja kohteet ovat aina sellaista hepreaa. Lähipäivät aukaisivat kovasti silmiä taas millä tavalla tutkinnon perusteet ovat tärkeitä omaksua ja kuinka niitä tulee tavata ja ymmärtää, kun arvioijaksi lähtee. Lisäksi päivien tärkein anti oli se, ettei arvioijaksi tule lähtä, jos tutkinnon perusteet eivät ole hanskassa. Tutkinnon suorittajan oikeusturva ei täyty, mikäli arvioijat eivät täytä niitä vaatimuksia, joita heidän tulisi täyttää.

Arviointi kentällä

Lähipäivien antia oli mielenkiintoista kuunnella senkin vuoksi, kun olin käynyt kentällä katsomassa useampaa arviointikokousta. Näistä saaduilla kokemuksillani oli helppo linkittää teoriaa käytäntöön  ja huomata, ettei käytännön kentällä tapahtumat aina vastaa sitä, mitä järjestelmä sanoo. Tässäkin kohtaa tulee tärkeäksi se, että näyttötutkintomestarilla on homma hallussa ja hän tietää, miten asiat tulisi hoitaa, jotta tutkinnon suorittaja saa oikeudenmukaista arviointia osakseen.

Kokemukset rikastuttivat oppimista

Lähipäivien aikana tuli taas todistettua se, että ihmisten käytännön kokemukset opettavat eniten. Kun teorian rinnalla kuulee kentällä tapahtuneita asioita, pystyy teorian linkittämään käytännön tasolle ja samalla pystyy tajuamaan miten homma oikeasti menee. Kun kaikki ei kuulemani mukaan mene aina niin kuin kirjoissa on kirjoitettu.

Lähipäivien aikana opin sen, että tutkinnon perusteet on tunnettava. PISTE. Se on se raamattu, joka näyttötutkinnon mestarilla täytyy olla hanskassa. Työelämän edustajana et voi olla arvioijana, jos sinua ei ole perehdytetty arviointiin ja tutkinnon perusteisiin. Tässäkin käytäntö poikkeaa kovasti tutkinnon järjestäjien puolelta. Mielenkiintoista huomata, kuinka lepsusti ja vasemmalla kädellä näitä asioita hoidetaan kentällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti